Jak si přivodit podzimní vůni bez použití svíček

Jak si zútulnit domov podzimní vůní

Milujete podzim, podzimní vůně a dokonalou atmosféru svíček, které dokážou doslova v pár minutách provonět celý váš byt? Avšak občas máte pocit, že jejich vůně je natolik výrazná, že je musíte po několika minutách sfouknout aby vás nebolela hlava? U některých svíček tomu tak skutečně je. My pro vás máme řešení! V dnešním článku si představíme hned několik alternativ, se kterými můžete prožívat dokonalou podzimní atmosféru, plnou krásných vůní a to zcela bez svíček! Pojďte se společně s námi podívat na alternativy, které váš domov dokonale provoní podzimní vůní.

 

S příchodem podzimu obvykle přichází nákup nebo obměna bytových doplňků a příliv nové, podzimní výzdoby. Útulné přikrývky, plyšové polštáře a voňavé svíčky navozující dokonalou hygge atmosféru. A i přestože, mají vonné svíčky spoustu východ, mají také nějaké nedostatky. Ať už se jim vyhýbáte z bezpečnostních důvodů kvůli dětem a mazlíčkům nebo je máte pouze jako ozdobu, tudíž jejich voňavý potenciál nikdy skutečně neoceníte, existuje spousta alternativ bez ohně, které do vašeho domova přidají podzimní nádech.

 

Sušené květiny

Tato trendy alternativa ke svěžím květinovým kyticím je ideální volbou zejména pro podzimní období. Možná to některé překvapí, ale i sušené kytice jsou nadále plné vůně. Například taková levandule nebo eukalyptus si zachovají svoji intenzivní vůni i ve sušeném stavu. Může za to zejména obsah přirozeně vonících olejů, které se nadále v květině drží i po jejím usušení.

Narozdíl od svíček mohou navíc sušené květiny nabídnout také vizuální potěšení a připomínku podzimu a zároveň provonět váš domov. Další výhodou je fakt, že jsou nákladově efektivní ve srovnání s čerstvými květinami. Jejich dlouhá životnost vám bude dělat společnost mnohem déle, to znamená, že si jejich vůni budete moci užívat taktéž mnohem dýl. Sušené květiny se už historicky vždy používaly tradičně na podzim po sklizni a jejich přirozené, zlaté odstíny z nich dělají tak perfektní podzimní doplňky.

Abyste si i vy, užívali krásu sušených květin co nejdéle, je důležité je uchovávat mimo přímé sluneční světlo a mimo zdroje tepla. Sluneční světlo totiž květiny zahřeje a způsobí odpařování jejich přírodních vonných olejů. To bohužel výrazně sníží vonící potenciál sušených květin. Pokud se vám tato nepříjemná situace přihodí, nemusíte hned propadat panice. Chcete-li během podzimních měsíců zvýšit vůni vašich sušených květin, můžete do vaší vázy přidat vonné korálky sezónních vůní a vytvořit si tak dokonalý mix podzimních vůní přesně podle vašich představ. Pokud se i přes podzimní období odmítáte vzdát čerstvých květin, můžete kytici doplnit o několik kousků sušených květin a vytvořit si tak zajímavou mixovanou kytici.

Pokud chcete, aby vaše sušená kytice voněla co nejvíce, zaměřte se na volbu správných květin. Přirozeně chcete, aby vám sušená kytice vydržela co nejdéle, zároveň si ale potrpíte na vůni. V tomto případě se zaměřte na květiny, které jsou už během jejich růstu silně vonící. Mezi takové patří například vonné růže, levandule a eukalyptus. Na rozdíl od svíček mohou sušené květiny nejen dokonale provonět váš domov, ale také nabídnout vizuální pohlazení na duši a přinést z venku trochu podzimu.

 

Čerstvé květiny

Pokud dáváte přednost čerstvým květinám, i zde pro vás máme tip, jak si přinést dokonalé podzimní vůně do vašeho interiéru. Například muškáty jsou plné jemných i osvěžující vůní, například odrůda Citronalla vám bude nadále připomínat letní vzpomínky svou sladkou, citronovou vůni. Daří se jí dokonale i uvnitř, pokud má dostatek světla a dokáže vám nádherně provonět celý dům po celý rok. Pokud ale pokukujete skutečně po něčem podzimním, zkuste si zasadit bylinky! Například takové oregano je skvělé pro růst uvnitř. Bazalku i mátu doporučujeme umístit na okenní parapety v jídelně nebo kuchyni, ať je máte po ruce při vaření a zejména ať rostliny mají dostatek světla. Eukalyptus ať už čerstvý nebo sušený je taktéž vždy skvělou volbou na provonění interiéru.

 

Éterické oleje

Pokud hledáte přirozenou cestu, jak si skutečně ovonět domov, esenciální oleje jsou pro vás odpovědí. Esenciální oleje jsou výsledkem izolace oleje z rostlin, který byl získán pomocí metod destilace nebo exprese. Jsou v nich tak zanechány ty nejintenzivnější vůně a jsou tedy skvělým způsobem, jak si do vašeho domova vnést sezónní energii. Mezi ideální podzimní vůně patří téměř každá vůně s nádechem tepla, pikantnosti a trochu sladkosti. Mezi takové patří například hřebíček, muškátový oříšek, kardamon nebo velmi oblíbená skořice. Pokud si naopak chcete podzim ještě trochu odsunout a užít si svěžích vůní, které naopak připomínají bezstarostné dlouhé letní dny, v tomto případě volte svěží citronové oleje, bergamot nebo sladší pomeranč. Právě tyto vůně vám budou připomínat prosluněné dny, které jsou během letních měsíců příjemným potěšením.

Další výhodou esenciálních olejů je ta, že vám umožní čerpat sezónní energii. Podzimní energie se nás po té letní snaží zklidnit a přivést do klidnějšího a pohodovějšího rozpoložení. Například esenciální oleje ze zázvoru a pačule vás dokážou dokonale psychicky vyrovnat a vytvořit příjemnou uzemněnou atmosféru. Mezi další podobné vůně patří například dřevité vůně jako cedrové dřevo nebo černý smrk.

Ideální cestou jak uvolnit do prostoru podzimní vůně éterických olejů je skrze aromatický difuzér. Pro dokonalou podzimní kombinaci můžete přidat tři kapky sladkého pomeranče, dvě kapky skořice a jednu kapku hřebíčku. V této dokonalé kombinaci sladký pomeranč dodá trochu svěžesti zbylým teplým a kořeněným vůním, kterými bezesporu skořice i hřebíček jsou. Tato vůně vám bude připomínat sladkou ovesnou kaši, která je ideální podzimní snídaní!

 

Květinové vody

Spolu s klasickými květinovými aranžmá, existuje ještě jeden způsob, jak použít květinové vůně pro osvěžení vašeho domova, kterým je dokonalá květinová voda! Použijte například pomerančovou nebo růžovou vodu a rozprašte si ji do vašeho domova, jedná se o jednoduchý způsob jak si květinami provonět celý byt doslova během několika sekund. Květinové vody si navíc můžete vytvořit i sami doma. Stačí povařit okvětní lístky s výraznější květinovou vůní, do které můžete přidat navíc pár kapek esenciálních olejů. Poté nechat vodu s okvětními lísky odstát a nechat vychladnout, přecedit a máte domácí květinovou vodu, kterou stačí pouze přelít dov vhodné rozprašovací nádoby a můžete si váš domov provonět snadněji, než kdy jindy. Pro květinové vody volte raději divoké rostliny, které jsou plné vůní. Navíc nemusíte nutně zůstávat pouze u květin a můžete přidat také skořici, vanilku, kardamon, pomeranč, grep nebo citronovou kůru. Všechny tyto ingredience jsou vhodné do květinových vod a domácích rozprašovačů. Záleží už jenom na vašich preferovaných vůních.

 

Ať už si vyberete kteroukoliv z možností, je důležité nezapomínat, že vůně mají vyvolávat osobní prožitky. Proto je vždy dobré sahat po vůních, se kterými se cítíte příjemně a nenuceně. Hrajte si s různými kombinace a najděte přesně tu svou, která vám bude nejlépe vyhovovat. S květinovými vůněmi se dá skutečně vyhrát a proto není na škodu si připravit právě sezónní vůně pro každé roční období. V létě se chceme cítit svěže a nabitě, proto jsou vhodné právě citrusové a ovocné vůně, kdežto s podzimem nastává období, kdy raději saháme po výraznějších a zemitějších vůních. Vůně dřeva, skořice a kardamonu nás pomalu, ale jistě ladí na zimní a chladnější měsíce, kdy si naopak z našeho domova chceme vytvořit co nejteplejší a nejútulnější prostor, do kterého se budeme vždy z mrazivé venkovní zimy vracet.

Ať už zvolíte vůni sušených květů, esenciální oleje, čerstvé květiny doplněné o sušené nebo květinové vody, můžete si být jisti skvělým květinovým výsledkem, který potěší vaše čichové buňky a dokáže navodit atmosféru, po které jen zatoužíte.

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole