Jedenáct věcí, které vám o orchidejích nikdo neřekl

Největší zajímavosti o orchidejích

Lidé orchideje zkrátka milují. A to už dokonce po několik staletí. V 18. století zasáhla Evropu posedlost exotickými a skleníkovými květinami takovým způsobem, že se jí dokonce začalo přezdívat Orchidelirium. A není se čemu divit, krásné orchideje si zaslouží svoje místo a možná i díky tomuto nadšení si dnes můžeme užívat nespočet druhů, barev a variací. I přesto že si dnes můžete koupit orchidej za méně než 200 korun téměř v každém supermarketu, bohužel vám to nedává žádnou jistotu, že orchidej bude nadále tak krásná, jak jste ji koupili. Stejně jako každá květina i orchidej potřebuje speciální péči a některé orchideje dokážou být náročné, nebo přinejmenším skutečně záhadné ve svých požadavcích. V dnešním článku vám odhalíme 11 věcí, které vám pravděpodobně o orchidejích nikdo nikdy neřekl, tak jdeme rovnou na to.

 

Nejjednodušší orchidej na pěstování je druh Phalaenopsis

Orchidej Phalaenopsis, známá také pod názvem můrovec bude rozhodně nejlepším přítelem každého pěstitelského začátečníka. Můrovec totiž dokáže prosperovat i při slabém světle a nevyžaduje oproti ostatním druhům orchidejí velkou vlhkost. Zároveň patří mezi nejjednodušší, co se květů týče. Pokud chcete, aby vaše orchidej nezůstala pouze u jednoho jediného květu, ale za svůj život jich zvládla vyplodit více, tak je důležité i občasné přihnojení.

 

Pokud máte pocit, že je ten správný čas na zalévání, počkejte ještě jeden den

Vyhněte se přílišnému zalévání. Přelévání orchidejí je jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouští. Chcete-li zjistit, zda vaše orchidej potřebuje vodu, použijte trik s tužkou! Hrot nabroušené tužky po vložení do hlíny ztmavne vlhkostí, pokud má rostlina dostatek vody. Pokud nechcete trápit vaše tužky, vždy existuje možnost vyzkoušet vlhkost pomocí prstu. Pokud je váš prst vlhký, rostlina má dostatek vody a pokud si nejste jistí, vždy raději jeden den počkejte a až poté zalijte.

 

Pokud chcete aby vaše orchidej znovu vykvetla, dopřejte jí tropy

Jakmile vaše orchidej přestane kvést, odřízněte staré květy a nechejte pouze kousek stonku. Poté přemístěte vaši orchidej do místnosti, kde můžete simulovat tropické klima, na které je přirozeně zvyklá a preferuje ho. Orchidej v tomto období potřebuje rozdíl mezi denní a noční teplotou minimálně o 10 stupňů.

 

Neplatí zde pravidlo, čím větší, tím lepší

Orchideje doslova milují těsné prostory. Orchideje nikdy nepřesazujte dříve, než se kořeny prorostou skrze otvory v květináči a budou viset do vzduchu. Jedinou výjimkou bude, pokud si pořídíte orchidej, která je zasazená přímo do mechu, v takovém případě ji přesaďte do směsi určené přímo pro orchideje.

 

Vaše orchidej nepotřebuje vzdušné květináče

Závěsné květináče se speciálními dírkami pro kořeny orchidejí sice vypadají opravdu stylově! Snaha replikovat přirozené podmínky růstu orchideji ve volné přírodě, které běžně rostou na stromech s kořeny připevněnými na kůře větví stromů, nebo na skalách jsou skutečně úctyhodné. Provzdušněné květináče však nejsou nutností, pokud vašim orchidejím zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu přímo v květináči.

 

Orchidej vám v běžné hlíně nevyroste

Orchideje jsou epifyty, což znamená, že jsou to rostliny, které rostou na tělech jiných rostlin, ale neparazitují na nich. Co se týče orchidejí, jejich přirozeným prostředím jsou tropy a tedy ve volné přírodě se orchideje nejčastěji vyskytují na stromech a ne v zemi. Proto orchideje zasaďte do směsi určené pro orchideje, které běžně obsahují kůru, která jim dodá dostatečnou vzdušnost a vaše orchideje budou šťastně a spokojeně růst.

 

Kostky ledu a orchideje

Někteří pěstitelé orchidejí místo zalévání čas od času používají kostky ledu, které vloží přímo na dno do květináče k orchideji. Díky pomalému tání ledu, uvolňuje vodu, kterou dokážou kořeny orchideje pomalu vstřebat. Odborníci však před ledovou praktikovou varují. Orchideje jsou přirozeně tropické rostliny, které milují teplo, což je u kostky ledu paradox, protože rostlinu naopak ochladí. Hlavní myšlenkou za kostkou ledu je zejména pozvolné uvolňování vody. Raději však volte pravidelné zalévání vodou o pokojové teplotě a dobře odvodněného květináče.

 

Květy orchidejí vám budou dělat radost dlouho

Květy orchidejí patří mezi jedny z nejdéle kvetoucích. Jakmile květ vykvete, často si jeho krásu můžete užívat po dobu několika měsíců a to potěší každého pěstitele. Samozřejmě záleží na druhu orchideje, ovšem většina orchidejí si drží své květy při správné péči alespoň po dobu 3 měsíců. A to jen tak u nějaké květiny nenajdete!

 

Na světě se vyskytuje více než 25 tisíc druhů orchidejí

Orchideje skutečně patří mezi oblíbené odrůdy pokojových rostlin. Přispívá k tomu i fakt, že se na světě vyskytuje více než 25 tisíc odlišných druhů orchidejí, což už je skutečně vysoké číslo. Jejich oblíbenost přispěla k jejich šíření a také k experimentování v tvorbě nových hybridů. Mezi oblíbené odrůdy patří například Lady's Slipper, Oncidium,  Phalaenopsis a další.

 

V 19. století lidé platili za orchideje tisíce dolarů!

Orchidelirium (podobně jako tulipánová mánie, kterou známe z Nizozemí) je název z viktoriánské éry, kterou můžeme vnímat jako květinové šílenství po orchidejích. Sběratelé orchidejí byli schopni na aukcích za orchideje utratit skutečně vysoké ceny, které dosahovaly až několik tisíc dolarů. Bohatí milovníci orchidejí posílali průzkumníky do všech koutů světa, kde se orchideje přirozeně vyskytovaly, aby hledali další nové odrůdy orchidejí. První vydání příručky pro pěstitele, která byla vydána v roce 1851, bylo zahrnuto pouze pár informací o tom, jak se správně starat o orchideje. Jednalo se o zcela nový druh květin, které byly do Evropy přivezeny z tropických oblastí. V dnešní době díky vylepšeným technikám šíření, které pěstitelé postupem času vyvinuli v laboratořích jsou orchideje dostupné za mnohem příjemnější a nižší cenu, než bylo dříve. Tím lépe pro nás!

 

Zkontrolujte zdraví vaší orchideje pouhým vzhledem

Jak poznáte že se vaší orchideji skutečně daří a nic ji nechybí? Často pouhým zrakem! Orchideje vždy doporučujeme umístit do průhledného obalu a poté až do květináče, ať můžete velmi snadno kontrolovat kořeny rostliny, které vám velmi rychle prozradí, zda je s vaší orchidejí všechno v pořádku. Pokud mají kořeny zdravou, zelenou barvu, můžete si pogratulovat, vaše orchidej je zdravá a prosperující. Pokud však na kořenech pozorujete šedé nebo bílé skvrny, znamená to, že vaše orchidej potřebuje více vody. Naopak hnědé kořeny signalizují, že jste to s vodou přehnali a vaši orchidej ste zalévali příliš. V tomto případě nechejte vaši orchidej chvilku vyschnout a dejte jí čas. Navíc nejen kořeny prozradí kondici vaší rostliny, ale také listy jsou skvělým indikátorem. Pokud na nich pozorujete bílé skvrny nebo vám listy začínají blednout, vaše orchidej má příliš mnoho světla. Tmavě zelené listy poukazují na opačný problém a vaše orchidej si zaslouží více světla, než je jí dopřáno. Černé listy bohužel nenesou žádné pozitivní zprávy a značí, že s vaší orchidejí není něco v pořádku. Nejčastěji jsou prvotním signálem plísní nebo množících se bakterií.

 

Doufáme, že vám náš dnešní netradiční průvodce orchidejovým světem pomohl vyvrátit mýty nebo potvrdit fakta, které o orchidejích panují. Věříme, že po dnešním článku se vašim orchidejím bude jenom dařit.

From our offer

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽOVÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽOVÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BAREVNÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BAREVNÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ VINSY

KVĚTINOVÝ KOŠ VINSY

KVĚTINOVÝ KOŠ HANDI

KVĚTINOVÝ KOŠ HANDI

KVĚTINOVÝ KOŠ TAMA

KVĚTINOVÝ KOŠ TAMA

KVĚTINOVÝ KOŠ FREZI

KVĚTINOVÝ KOŠ FREZI

KVĚTINOVÝ KOŠ SUNNYS

KVĚTINOVÝ KOŠ SUNNYS

KVĚTINOVÝ KOŠ ORANGINAS

KVĚTINOVÝ KOŠ ORANGINAS

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ SIDI

KVĚTINOVÝ KOŠ SIDI

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ BABY

KVĚTINOVÝ KOŠ BABY

KVĚTINOVÝ KOŠ AMALIA

KVĚTINOVÝ KOŠ AMALIA

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

KVĚTINOVÝ KOŠ GOGI

KVĚTINOVÝ KOŠ GOGI

KVĚTINOVÝ KOŠ NATALI

KVĚTINOVÝ KOŠ NATALI

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole