Květiny symbolizující Velikonoce

Květiny reprezentující jaro a Velikonoce

Velikonoce za rohem znamenají hlavně také přicházející jaro. Společně s jarem zároveň také krásné jarní květy plné barev a různorodých tvarů. Některé jarní květiny jsou všek speciální v tom, že jsou považovány za velikonoční a to hned z několika důvodů. Představíme vám šest populárních květin, které jsou symbolem Velikonoc a povíme si také proč tomu tak je. Velikonoce patří mezi opravdu významný křesťanský svátek, který se pravidelně slaví každý rok. Pojďte se společně s námi podívat, které čerstvé květiny jsou symbolem Velikonoc.

 

 

Velikonoční lilie

Velikonoční lilie patří mezi významné velikonoční květiny a to hned z několika důvodů. Jedním z nich, proč je velikonoční lilie tak oblíbená, i přestože přirozeně nekvete během velikonočního období. Velikonoční lilie má významnou náboženskou symboliku a je s ní spojeno spoustu mýtů s velikonočním podtextem. Její vnitřek květů je v křesťanství symbolem Kristova hrobu a okvětní lístky jsou symbolem Kristova vzkříšení z mrtvých. Sama o sobě obecně velikonoční lilie symbolizuje čistotu, naději a lásku. Lidé věřili, že se lilie objevila na místech, kam dopadla Ježíšova krev u jeho ukřižování. Během doby, co visel na kříži se kolem něj objevily v hojném množství právě velikonoční lilie.

 

Narcis

Narcisy ve společnosti ostatních jarních cibulovin symbolizují nový život. Historie této květiny ovšem nekončí jen velikonoční oslavou. Legenda praví, že vůbec prvním narcisem, který kdy vyrostl byl narcis v Getsemanské zahradě, která byla Ježíšovým potěšením těsně před tím než ho zatkli a ukřižovali. Angličané naopak mají spojené narcisy s Velikonocemi díky jejich doby květu. Kvetou právě ve stejný čas, kdy probíhá postní doba velikonoční.

 

Tulipán

Tulipán je často označován za předzvěst jara a je vůbec jednou z prvních květin, která kvete na jaře. Tulipány jsou spojovány s Velikonocemi zejména pro svou dobu květu, kdy jejich hlavní sezóna květu začíná právě v období Velikonoc. Pokud se opravdu pozorně zadíváte na květy tulipánů, můžete si povšimnout, že velmi podobně připomínají velikonoční vajíčka. Tulipány jsou skvělou volbou jako dekorace pro vaši velikonoční tabuli. Tulipány přinesou pocit jara do každého domova!

 

Velikonoční kaktus

Velikonoční kaktus je opravdu typickým pro velikonoční období. V obchodech ho v tomto období uvidíte mnohem častěji než obvykle. Jedná se o epifytický kaktus, který kolem Velikonoc kvete různými barvami. Můžete ho najít například v bílé, červené, levandulové nebo třeba oranžové a růžové barvě. Velikonoční kaktus je velmi podobný vánočnímu kaktusu s rozdílem pozorovatelným hlavně na jeho listech. Zatímco velikonoční kaktus má více zaoblené listy, jeho příbuzný vánoční má listy více do hran. Na rozdíl od jiných kaktusů kvete velikonoční kaktus po dobu deseti až čtrnácti dnů.

 

Kopretina

Kopretina je symbolem loajality, nevinnosti a čistoty. V 15. století byla považována za znak Ježíška. Jedna z křesťanských legend praví, že kopretiny pochází ze slz Panny Marie, když plakala během Kristova ukřižování. Další biblický příběh říká, že tři králové věděli právě díky kopretinám, které rostly kolem Ježíškova rodiště věděli, kde ho najdou. Navíc velkou výhodou kopretin je ta, že je seženete v opravdu široké škále druhů i barev, která bude rozhodně vyhovovat vkusu každého.

 

Hyacint

Hyacint má nezaměnitelnou okouzlující vůni a patří mezi jedny z květů, které rostou brzy na jaře. Nejčastěji se setkáme s hyacintem v drobných květináčích, které ale následně můžete přesadit k vám na zahradu. Hyacint naleznete v barvách, které jsou typické pro jarní květy jako je růžová, bílá, žlutá a různé odstíny fialové barvy.

 

S těmito květy budete tedy perfektně připraveni na období Velikonoc. Můžete je například darovat vašim blízkým nebo si je pořídit k vám domů, abyste si vytvořili co nejpříjemnější velikonoční atmosféru. Volba konkrétních květin je jen na vašich preferencích, nicméně vám můžeme slíbit, že s žádnou z našeho seznamu rozhodně neuděláte chybu! Přineste si trochu velikonoční atmosféry a uvidíte, že bude váš domov zase o trochu útulnější.

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole