Nádherná a vyjímečná květina lilie

Vyjímečnost a rozmanitost lilií

 

Lilii pravděpodobně už každý někdy zahlédl na zahradě, ve váze nebo v kyticích, jelikož patří mezi oblíbené a velmi často používané květiny do dekorací a kytic. Díky jejich snadné dostupnosti všude ve světě, se vyskytují hned v několika různých barvách, tvarech i velikostech. Květina sama o sobě má hodně co nabídnout, a proto má téměř v každé kultuře odlišný význam. Navíc samotné využití lilií nezná meze a to v případě ať už je chcete darovat někomu blízkému, nebo pouze si rozzářit domácnost krásnou kyticí, lilie jsou tu vždy pro vás, aby splnily přesně vaše požadavky. Mimo to, existuje hned několik důvodů, proč jsou pro nás lilie tak výjimečné. A přesně o jejich vyjímečnosti si v dnešním článku prozradíme více!

 

 Různé barvy mají různé významy

Lilie vždy byly považovány za vhodné květiny při speciálních příležitostech, s čímž se pojí i jejich rozmanitost barev, kdy každá barva s sebou nese svůj speciální význam. Pravděpodobně nejznámější bílá lilie symbolizuje čistotu a ctnost, červená lilie je projevem hluboké lásky a vášně, kdežto růžová lilie je symbolem prosperity a hojnosti. Žlutá lilie naopak nese význam věčnosti a touhy. Přitom nejenom barvy mají svůj jedinečný význam, ale také různé druhy lilií jsou perfektní pro vyjádření pocitů a emocí, aby si obdarovaní uvědomili svoji jedinečnost a zvláštnost.

 

Odlišné významy v různých kulturách a náboženstvích

Skoro v každé kultuře a náboženství má lilie naprosto odlišný význam. V antickém Řecku byla lilie považována za symbol sexuality a věřilo se, že tato květina vznikla z mateřského mléka řecké bohyně. Naopak v křesťanství je lilie spojována s neposkvrněnou pannou Marií. V dnešní době si manželské páry věnují lilie na vyjádření své lásky a oddanosti k druhému. Tato květina se také stala velmi populární u oslav výročí.

 

Nejen na okrasu, ale taktéž jako pokrm!

V Evropě k hlavnímu obdivu patří především krása liliových květů, nicméně ve východní Asii si místní také rádi pochutnají na podzemní části lilie, kterou považují za výborný pokrm! V zemích jako Čína, Jižní Korea, Tchaj-wan si místní rádi pochutnají na tradičním pokrmu připraveném z cibulek od lilií, kde toto jídlo má již několikaletou tradici, tudíž se nejedná o žádný módní výstřelek, ale naopak o tradiční pokrm s dlouholetou tradicí. Nicméně to nemění nic na tom, že by si asijští příslušníci nevážili lilie také jako nádherné dekorace do jejich domovů, kde nejčastěji zdobí obývací pokoje a ložnice.

 

Známá také pro své jedinečné léčivé vlastnosti

Dalším a možná tím nejdůležitější významem liliových květů jsou bezpochyby jejich léčivé vlastnosti, které hrají důležitou roli při pomoci hned u několika nemocí. Mezi hlavní pomocníky lilie patří zejména u léčby při problémech močových cest, srdečních onemocněních, mrtvice, ochrnutí, ale také u očních infekcí a mnoha dalších. Lilie je také mimořádným pomocníkem při křečích, revmatismu nebo při zánětu ledvin. Mimo to jsou také oblíbené v kosmetickém průmyslu, při zjemnění pleti a posilování pokožky. Liliový olej, který se získává pomocí louhování květů v olivovém nebo slunečnicovém oleji patří mezi hlavní pomocníky při boji se suchou pokožkou, ale také při kožních zánětech nebo při popáleninách. Naopak čerstvé květy, které jsou naloženy v alkoholu dokážou pomoci při hojení popálenin a pohmožděnin.

 

Lilie má zkrátka širokou škálu různých využití a je jen na vás, jak vám tato nádherná rostlina dokáže pomoci.

From our offer

ZITA

ZITA

ŽANETA

ŽANETA

ZOE

ZOE

ZILI

ZILI

ZARA

ZARA

VIOLETA

VIOLETA

VINSI

VINSI

VINI

VINI

TONI

TONI

TEDIN

TEDIN

TANA

TANA

RORY

RORY

LARA

LARA

ILIANA

ILIANA

ADRIANA

ADRIANA

DAFNE

DAFNE

DARLA

DARLA

DOLORES

DOLORES

DOMINIKA

DOMINIKA

BARBARA

BARBARA

ELIZABET

ELIZABET

CINDY

CINDY

ELOIS

ELOIS

MIRIAM

MIRIAM

MAGDALENA

MAGDALENA

SET ŽANETA

SET ŽANETA

SET ZILI

SET ZILI

SET TONI

SET TONI

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ RUBÍNA

KVĚTINOVÝ KOŠ RUBÍNA

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SMUTEČNÍ KYTICE 3

SMUTEČNÍ KYTICE 3

SMUTEČNÍ KYTICE 4

SMUTEČNÍ KYTICE 4

SMUTEČNÍ KYTICE 5

SMUTEČNÍ KYTICE 5

SMUTEČNÍ KYTICE 8

SMUTEČNÍ KYTICE 8

BONDY

BONDY
Not for sale

LINSY

LINSY

SMUTEČNÍ KYTICE 15

SMUTEČNÍ KYTICE 15

PINK

PINK

SMUTEČNÍ KYTICE 16

SMUTEČNÍ KYTICE 16

SMUTEČNÍ KYTICE 17

SMUTEČNÍ KYTICE 17

SMUTEČNÍ KYTICE 18

SMUTEČNÍ KYTICE 18

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole