Nejlepší květiny na okenní parapety a balkony

Jaké pořídit květiny na okenní parapety a balkony

 

Hledáte nejlepší květiny pro váš balkon nebo si přejete trochu zkrášlit vaše parapety a dodat prázdným oknům trochu života? V dnešním článku zjistíte, jaké druhy květin jsou nejvhodnější pro tuto situaci. Jako první se ujistěte, které květiny jsou vhodné pro horká a slunná místa, nebo naopak květiny, který se daří ve stínu, v závislosti na orientaci vašeho domu, bytu nebo balkonu. V dnešním článku jsme pro vás vybrali hned několik květin, kterým se skvěle daří na slunci, jak těm, kterým se naopak daří ve stínu. Díky tomuto průvodci už nikdy neuděláte ve správném výběru venkovních květin chybu.

 

Proč vysadit květináče do oken a na balkon?

Okenní květináče jsou skvělé jak pro domy, tak i pro byty. Pěstování rostlin v okenních květináčích dodá vašemu domovu zcela jiný vzhled a přidá jim trochu života i barev, které se v průběhu roku společně s ročním obdobím mohou měnit. Květiny na okenních parapetech vám přinesou krásný pohled nejen zvenčí, ale také zevnitř! Každé ráno bude najednou zářivější s výhledem na nádherné květy.

 

Co pořídit do květináčů na parapet?

Je na čase si položit tu nejdůležitější otázku celého dnešního článku. Jaké druhy květin pořídit do květináče na okno nebo balkon. Petúnie, muškáty, cínie, lichořečišnice a begónie jsou dobrou volbou téměř do každého prostředí. K těmto druhům už není nutno přidávat nic navíc, jelikož si v květináči vystačí samotně. Pokud chcete vaše truhlíky vyšperkovat trochu více netradičně, můžete kombinovat více druhů květin do jednoho truhlíku. V tomto případě je vhodné postupovat dle aktuálního období, ovšem mezi oblíbené druhy patří nádherně zbarvené vřesy, které potěší během podzimního období, břečťan, který naopak dodá dokonalý kaskádovitý efekt. Břečťan není jediným druhem s kaskádovitým efektem, brslen nebo barvínek dodají vašemu květináči podobný efekt. Mezi jemnější volby patří například africká kopřiva, otočník nebo šalvěj. Nebojte se trochu zaexperimentovat i s méně známými druhy. Okenní truhlíky vypadají nejlépe když jsou plné rostlin.

 

Zkušení zahradníci se mohou pustit i do sofistikovanějšího pěstování jako je například pěstování vinné révy! Pokud máte terasu nebo balkon s dřevěnými trámy, můžete vyzkoušet i pěstování vinné révy, kdy nejen oživíte obyčejné kusy dřeva, ale navíc se můžete v září těšit na sklizeň sladkých hroznových kuliček. Pokud si na vinnou révu netroufáte, ale i přesto byste rádi volně stojícím sloupům a trámům dodali trochu života, břečťan bude vhodným řešením.

 

Výběr rostlin na slunné místa

Pokud máte to štěstí a váš dům je orientovaný na slunnou stranu, je důležité zvážit vhodný výběr květin, přičemž je nutné nezapomenout na důležité faktory. Vždy je nutné si položit otázku kolik slunečního světla na vaše okno nebo balkon denně dopadá, v jaký čas a s jakou intenzitou. Pokud je místo orientováno na jižní nebo západní stranu, s rostlinami, kterým se daří ve stínu moc nepochodíte. Naopak se budete muset zaměřit na květiny, kterým nevadí plné slunce a zvládají i vyšší teploty.

 

·         Pelyněk

·         Levandule

·         Měsíček

·         Miniaturní růže

·         Okrasný pepř

·         Pelargónie

·         Šalvěj

 

Výběr rostlin na stinné místa

Pro výběr rostlin na stinné místa platí doslova opačná pravidla, jako pro výběr rostlin na slunné místa.

 

·         Astilbe

·         Macešky

·         Petržel

·         Hledík

·         Begónie

·         Pochvatec šišákovitý

·         Fuchsie

·         Máta peprná

·         Poděnka

·         Alžírský břečťan

 

Kvetoucí cibulky

U okenních truhlíků jsou často kvetoucí cibulky smutně přehlíženy. Přitom se jedná o spolehlivé rostliny, které kvetou nádherně barevnými květy! A to ať už provádíte podzimní výsadbu miniaturních narcisů, sněženek nebo hyacintů pro jarní květy nebo pozdní jarní výsadbu lilií, trpasličích mečíků pro letní kvetení. Cibulky nepatří nutně jenom do jarních záhonů, ale také na parapety! Vyzkoušejte a uvidíte, že budete mile překvapeni, jak se jim u vás na parapetu bude dařit.

 

Zelenina a bylinky

Pokud máte dostatek místa, můžete sáhnout také po drobné zelenině nebo voňavých bylinkách. Zasaďte si bylinky jako je například šalvěj, pažitka, tymián nebo máta a budete mít čerstvé bylinky na dosah, kdykoliv budete potřebovat oživit vaše kulinářské výtvory. Stačí otevřít okno v kuchyni a natáhnout ruku. Navíc každé jídlo s čerstvě utrženými bylinkami chutná nesrovnatelně lépe.

 

Pokud vás bylinky nelákají, můžete vsadit na drobnou zeleninu jako je například hlávkový salát, cherry rajčátka nebo jahody. U zeleniny budete muset myslet na pravidelnou zálivku a hnojení, ovšem pokud budete opravdu důslední, odmění se vám vaše sazeničky lahodnou úrodou. Substrát v truhlících se zeleninou nebo ovocem bude nutné také pravidelně obdělávat a je dobré si pohlídat, aby květináče nestály ve vodě, ale naopak zajistit pozvolný průtok.

 

Dřevěné, kovové nebo plastové květináče?

Nabídka okenních květináčů je skutečně široká a vy máte na výběr hned z několika různých tvarů, hloubek, ale také materiálů. V dnešní době se nejčastěji setkáme s plastovými květináči, a to hlavně díky jejich životnosti, odolnosti a snadné manipulaci. Před nákupem květináče změřte délku a šířku vašeho parapetu. Mnoho lidí udělá chybu, že se zaměří pouze na délku a potom jsou nemile překvapeni, že se jejich květináč na parapet nevleze. Je dobré zajistit také oporu, která bude květináč držet na svém místě a při větru nebo bouřce bude pevnou oporou. Pokud plánujete nákup květináčů na balkon, nezapomeňte na háky, na kterých budou květináče zavěšené. Je lepší kupovat háky společně s květináčem, abyste si byli jistí, že do sebe dobře zapadají. Dřevěné květináče vypadají hezky, ovšem je ale nutné počítat s tím, že se o dřevo budete muset starat. Pokud chcete vaše květiny umístit do dřevěných květináčů, je dobré zvážit plastovou výplň, která vám ušetří spoustu práce a starostí. Díky plastové výplni můžete snadno vnitřní květináč vyndat, nasadit a poté umístit do dřevěného květináče.

 

Tipy na péči o balkonové rostliny

·         Dobrá drenáž je nezbytná! Vyberte si truhlíky a květináče, které mají zabudované drenážní otvory. Ušetří vám to spoustu práce a starostí! Je důležité, aby půda nezůstávala dlouhodobě mokrá, což by vedlo ke hnilobě kořenů.

·         Nezapomínejte na pravidelné zalévání a hnojení, zejména u květináčů vystavených na sluníčku, které dokážou velmi rychle vysychat.

·         Nezapomeňte na kvalitní hnojící směs.

·         Vyberte si takové květiny, které vám budou dělat radost!

 

A co vaše parapety? Zejí prázdnotou nebo naopak patříte mezi zahradníky, kteří na okenní rostliny a výzdobu nedají dopustit?

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole