Sukulenty v dýni, nejlepší DIY pro letošní podzim

Tvoření se sukulenty a dýní

Sukulenty obecně patří mezi oblíbenou volbu květin pro začátečníky. Ovšem nejen u začátečníků si našly sukulenty svoji oblibu, naopak také zkušení květinoví profesionálové jim rádi věnují svoji pozornost. Díky jejich barevnosti, zajímavým tvarům a odolnosti patří mezi tolik oblíbené. Můžete je navíc umístit do běžných květináčů, skleněných misek, porcelánu nebo terárií a všude budou vypadat skvěle! Sukulenty si našly své místo i v podzimním aranžmá, konkrétně v zajímavém trendu sezóny, v dýních! Zajímá vás jak můžou zajímavě a poutavě dohromady fungovat sukulenty a dýně? Pojďte se společně v našem článku přesvědčit, že se jedná o skutečně zajímavou a netradiční kombinaci, která ve výsledku vypadá skvěle.

 

Trend sukulentů v dýni se za poslední dobu rozšířil poměrně rychle. Jedná se o zábavný a snadný design, který zvládnete vytvořit i u vás doma. Navíc díky obrovské variabilitě jak dýní, tak sukulentů si můžete vytvořit nespočet zajímavých a jedinečných designů. Můžete je navíc použít jako dekoraci na Halloween nebo jen tak, do interiéru. Stačí si vybrat vámi oblíbenou dýni, sukulenty a pustit uzdu vaší fantazii a kreativitě.

 

Dejte na vaše pocity

Neexistuje žádný jeden správný způsob nebo design, kterého byste se nutně museli držet. Naopak díky široké nabídce dýní si můžete vybrat přesně tu, která vám svým tvarem, stylem, barvou nebo velikostí dokonale zapadne ke zbytku vašeho aranžmá. Pro snadnější údržbu a větší výdrž samozřejmě můžete sáhnout po umělých dýních, ovšem to by byla vzhledem k jejich sezóně docela škoda. Pokud se rozhodnete pro skutečnou dýni, ujistěte se, že nemá žádná měkká místa nebo znaky začínající hniloby, což by výrazně zkrátilo životnost vaší dýně. Bez ohledu na to, jaký typ dýně použijete, vždy se snažte sáhnout po dýni s rovným povrchem. Výsledek bude tak vypadat nejlépe.

 

Zdobit budete vždy vršek dýně, nikoliv sukulenty uvnitř, proto je dobré si předem promyslet jejich rozmístění, aby finální výsledek vypadal dobře a vaše rozmístění bylo rovnoměrné. Sukulenty zbavte drobných kořínků a ponechejte pouze hlavní kořen, který můžete mírně zkrátit. Vršek dýně nazdobte mechem, do kterého budete následně usazovat jednotlivé sukulenty, které z něj budou navíc moci čerpat vodu. Proto je dobré zvolit vhodný druh mechu na tyto úpravy. Například druh sphagnum je vhodnou volbou, jelikož dokáže dobře držet vodu.

Poté postupně přidávejte jednotlivé sukulenty podél stopky nahoře, kterou můžete ponechat, nebo ji ořezat. Za nás dýně se stopkou vypadá lépe a přirozeněji, ale to už je pouze otázka vašich preferencí.

Sukulenty postupně fixujte pomocí tavné pistole, která zajistí že zůstanou na svém místě.

Jakmile budete s aranžmá hotoví, můžete sukulenty osvěžit trochou vody z rozstřikovače. Ovšem se zaléváním minimálně týden počkejte. Po uplynulém týdnu můžete sukulenty zalít troškou vody, nicméně i v tomto případě to příliš nepřehánějte.

Kvalitní a zdravá dýně s dobrou péčí vám vydrží přes Halloween až do samotného Díkuvzdání.

 

Hrajte si s texturou, barvou i výškou!

Dýně a sukulenty nejsou rozhodně žádná nuda! Díky různě barevným dýním si můžete velmi snadno pohrát s celkovým barevným provedením aranžmá a naopak pomocí sukulentů můžete dosáhnout různých struktur nebo výšek. Do samotného svrchního aranžmá nemusíte nutně přidat pouze sukulenty, naopak si můžete s jednotlivými aranžmá různorodě vyhrát. Na jednu dýni můžete umístit pouze zelené sukulenty a vytvořit tak jednoduché, přirozené aranžmá, kdežto na další můžete přidat trochu lesa v podobě šišek, žaludů nebo šípků. Navíc můžete zakomponovat i drobné dekorace v podobě perliček, přírodních kamínků nebo barevně zbarvené listí.

 

Příprava je klíčem k úspěchu

●     Ačkoliv můžete zvolit dýni jakékoliv velikosti, úplně nejlépe vypadají miniaturní nebo drobnější kousky dýní. Na poutavosti rozhodně zabodují bílé nebo žíhané dýně, které už samy o sobě vypadají jako dekorace. Co se týče sukulentů, mezi oblíbené u floristů patří echeveria, aeoniums, crassula nebo sedum.

●     Příprava samotné dýně před výzdobou je poměrně klíčovým krokem a prodlouží vám tak životnost celkového aranžmá. Dýni je vhodné očistit jemným neparfémovaným mýdlem s vodou a nechat ji zcela vyschnout. Po uschnutí nastříkejte dýní bezbarvý lakem, abyste si pomohli s kontrolou vlhkosti. Dýni vždy stříkejte na čerstvém vzduchu venku, nikoliv uvnitř! Poté nechejte dýni alespoň 2 hodiny sušit, než začnete se samotným aranžováním.

●     Jakmile bude vaše dýně hotová, je dobré ji pravidelně kontrolovat. Jak spodek tak vrch dýně, zda nevykazuje žádné známky hniloby. Dýni umístěte na nepřímé světlo.

●     Hlavní věc, na kterou si dát pozor, je neprořezat vršek dýně, pokud by se tak stalo váš výtvor by byl vystaven vnějším vlivům a stal by se tak méně odolnějším.

 

Pokud dodržíte několik našich základních rad, věříme, že si každý z nás dokáže vytvořit nádherné podzimní aranžmá sukulentů v dýni. Ač se může zdát tato kombinace velmi netradiční, můžete si být jistí, že výsledek bude rozhodně stát za to. Vyřezávané dýně jako tradiční podzimní dekorace zná už každý, ovšem takové dýně se sukulenty už tak často nepotkáte. Rozšiřte váš podzimní dekorační repertoár o netradiční aranžmá a využijte sezónních dýní a nádherných sukulentů ještě letos, rozhodně nebudete litovat!

From our offer

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ RUBÍNA

KVĚTINOVÝ KOŠ RUBÍNA

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole