Jedlé květiny

Máte chuť na květiny, doslova k jídlu?

V kuchyni využíváme spoustu rostlin. Ať už je to nám známá zelenina, různé části rostlin a bylin přidávaných do salátů či pomazánek nebo ve formě olejů a octů. Jaké květiny, které známe ze zahrady nebo vázy se mohou objevit na našem jídelním stole, si povíme níže.

 

 

 

 

 

 

 

  • Artyčok

Jsou víceleté rostliny připomínající bodlák, původem z jižní Evropy. Jejich listy, poupata a květiny jsou jedlé. Používají se do bylinných čajů.

  • Bezový květ

Černý bez se používají k výrobě sirupů, medu, octu, ale také si jej můžeme třeba usmažit v těstíčku.

  • Brutnák lékařský

V polovině léta kvetou jednoleté bylině modré květiny hvězdicového tvaru. Používají se hlavně v salátech a jako dekorace dortů, dezertů a cukroví. Má chuť připomínající okurku.

  • Denivka

Denivka je krásou svých květů velmi podobná liliím, její květy jsou však menší a jedlé. V kuchyni se dají využít všechny její části na hodně způsobů, například do salátů nebo jako součást přílohy k masu.

  • Fialka

Fialky se používají do salátů, v dezertech, sirupech či čajích. Krásně vyzdobí jakýkoliv pokrm, ale i nápoj třeba jako zamražená v kostce ledu. Každý druh má svoji specifickou chuť. 

  • Heřmánek

Všichni známe heřmánek. Podobá se sedmikrásce, ale má svoji nezaměnitelnou vůni. Používá se zejména jako součást bylinných čajů.

  • Chryzantéma

Víceletá kvetoucí rostlina, která roste od 50 až do 150 cm se používá nejčastěji do čajových směsí. Jedlé jsou všechny její části – květ, list i kořen a její použití je typické zejména v asijské kuchyni.

  • Ibišek

Tato květina je hojně používána v bylinných čajích, jako ozdoba salátu, ale také ji lze použít do likérů, džemů a sirupů.

  • Jasmín

Jasmín známe v kuchyni především jako čaj. Má intenzivní vůni a chuť a používá se k navození klidu.

  • Karafiát

Okvětní lístky karafiátu jsou překvapivě sladké. Mohou být použity do ovocných salátů, jako dekor dortů nebo je dokonce můžete smočit i ve víně.

  • Levandule

V dnešní době se použití levandule v kuchyni víc a víc rozšiřuje. Dříve známější jako ingredience v kosmetických produktech, dneska se vyrábí z levandule sirup a její esence se používá v pečení nebo do salátů v podobě oleje. Ale i jako ozdoba koktejlů zpříjemní nejednu party.

  • Měsíček lékařský

Měsíček obsahuje protizánětlivé látky. Může mít až pikantní chuť, je skvělým doplňkem k rýži, hodí se do polévky, omelety nebo je skvělý i v koláči.

  • Pampeliška

Tato jarní květina má výživné listy, obsahují mimo jiné velké množství draslíku. Pochutnáte si také na mladých nerozvitých květech, které mají sladkou až medovou příchuť. Můžete ji nakládat do vína, octa nebo z nich vyrobit sirup.

Je jich asi přes 100 druhů a používají se nejen v kuchyni ve všech částech světa. Patří mezi nejznámější jedlou ozdobu, která krásně vypadá i voní. Okvětní lístky fungují jako barevný doplněk do salátů, do ovocných sorbetů nebo jako dekorace ovocných drinků či součást koktejlů.

  • Sedmikráska

Patří do stejné čeledi jako slunečnice. Obsahují minerální látky a spoustu vitamínu C. Používá se k výrobě sirupů, do salátů a čajových směsí.

  • Šeřík

Šeřík krásně voní. Stejně jak voní, tak i chutná. Je možní jej použít do salátů nebo třeba i jogurtu.

  • Zavinutka podvojná

Také známá jako Monarda, běžně nazývaná včelí balzám, indiánská kopřiva či divoký bergamot. Zavinutka má chuť podobnou mátě a oreganu. Připravuje se z ní čaj a lisuje léčivý olej.

  • Zimolez

Zimolez připomíná chutí med a využívá se především do čajových směsí a salátů.

Opatrnost a rizika

Květiny mohou být jedlé v různých formách. Je však třeba si vždy zjistit, jaká odrůda či jaká část květiny se v kuchyni používá, zdali je bezpečné ji jíst v syrovém stavu nebo je potřeba ji tepelně upravit. Některé květiny či způsob jejich pěstování mohou vyvolat alergickou reakci. Proto i záleží, kde a jak květiny sklízíme či odkud se k nám dostali.

Pokud si najdete čas si o květině zjistit něco víc a začleníte ji do Vašeho běžného vaření a příprav, budete odměněni příjemným a méně tradičním zážitkem chuti, vůně a barevnosti na Vašem talíři nebo sklenici.

tyto květiny doručíme do 90 minut kamkoliv v ČR a SR

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

ALSTROMERIE + FREZIE

ALSTROMERIE + FREZIE

ČERVENÉ RŮŽE + 1 BÍLÁ

ČERVENÉ RŮŽE + 1 BÍLÁ
ks ? 0 Kč

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

BABY

BABY

QUEEN

QUEEN

KYTICE EUSTOMY

KYTICE EUSTOMY

SLOŽTE SI KYTICI RŮŽÍ

SLOŽTE SI KYTICI RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

KYTICE BÍLÝCH RŮŽÍ

KYTICE BÍLÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

FREZI

FREZI

ČERVENÉ + ŽLUTÉ RŮŽE

ČERVENÉ + ŽLUTÉ RŮŽE
Růže
ks ? 0 Kč

GANA

GANA

MADLA

MADLA

REBECA

REBECA

RŮŽOVÉ RŮŽE

RŮŽOVÉ RŮŽE
ks ? 0 Kč

BÍLÉ RŮŽE + 1 ČERVENÁ

BÍLÉ RŮŽE + 1 ČERVENÁ
Růže
ks ? 0 Kč

GOGI

GOGI

ORANŽOVÉ RŮŽE

ORANŽOVÉ RŮŽE
ks ? 0 Kč

DAFNE

DAFNE

ALISA

ALISA

KOTI

KOTI

FREZIE + SANTINY

FREZIE + SANTINY

HERMIONA

HERMIONA

RUDY

RUDY

ZILI

ZILI

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

FREZIE + EUSTOMA

FREZIE + EUSTOMA

ELISE

ELISE

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + PLYŠÁK

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + PLYŠÁK
ks ? 0 Kč

BEST

BEST

HAPPYS

HAPPYS

VANDA

VANDA
NEJLEPŠÍ

VINSY

VINSY

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO
ks ? 0 Kč

SIDI

SIDI

ORANGINAS

ORANGINAS

REDS

REDS
ks ? 0 Kč

SMILE

SMILE

KATRIN

KATRIN

ESTER

ESTER

ŽANETA

ŽANETA

TINSY

TINSY

ALICE

ALICE
oblíbené

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + MERCI

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + MERCI
ks ? 0 Kč

Mohlo by vás také zajímat

Popisek stránky a produktu

Jak pěstovat, usušit a následně použít v kuchyni voňavé oregáno

Jak pěstovat, usušit a následně použít v kuchyni voňavé oregáno

Pěstování a další využití oregána

Oregáno patří rozhodně k nejpoužívanějším a nejuznávanějším bylinkám, které se u vás v kuchyni mohou objevit. Minimálně pro Italy představuje oregáno téměř národní bylinku! No vážně, dokážete si představit pizzový základ bez oregana? My rozhodně ne! Oregáno má také mnoho výhod, velmi snadno se pěstuje a dodává nezaměnitelnou chuť každému pokrmu. Je skvělé jak jako čerstvá bylinka, tak i ve své sušené formě, ve kterého můžete dlouho skladovat a mít ho pravidelně po ruce v kuchyni kdykoliv bude třeba. Pojďte se společně v dnešním článku dozvědět něco více o této kouzelné bylince, která doslova dokáže vyzdvihnut každé, nejen italské jídlo.

Číst celé
Zimní květiny: Jak překonat zimní chmury pomocí květin

Zimní květiny: Jak překonat zimní chmury pomocí květin

Jak na zimní chmury pomocí květin

Od řezaných květin až po květiny v květináči. V našem seriálu, který se věnuje různorodým druhům květin se dozvíte vše od tipů pro péči o čerstvé květiny až po symboliku a význam květin. V dnešním článku si prozradíme, proč zimní květiny pomáhají povzbudit naši morálku a motivaci zkrášlit domov během pochmurnějších kalendářních měsíců.

 

Číst celé
Květiny a jejich jedinečné vůně

Květiny a jejich jedinečné vůně

Jaké jsou vůně jednotlivých květin

Objevte tajemství ukrývající se za květinovou vůní. Mnoho květin je uznáváno pouze pro jejich krásu což je obrovská škoda, jelikož jejich potenciál sahá mnohem dál. Například leckdy vůně dokáže porazit samotnou krásu květin. Představte si, že vám někdo zaváže oči a nechá vás přičichnout k různým květinám. Byli byste schopni identifikovat některé známé květinové vůně nebo byste se cítili skutečně ztraceni? V dnešním článku vám představíme květiny, které jsou známé nejen pro svou krásu, ale také pro svou vůni, která je působivým indikátorem, který by vás mohl zaujmout. Nahlédneme jak na tradiční květiny, které všichni známe, ale zmíníme také další druhy, které tolik známé nejsou.

Číst celé