Jedlé květiny

Máte chuť na květiny, doslova k jídlu?

V kuchyni využíváme spoustu rostlin. Ať už je to nám známá zelenina, různé části rostlin a bylin přidávaných do salátů či pomazánek nebo ve formě olejů a octů. Jaké květiny, které známe ze zahrady nebo vázy se mohou objevit na našem jídelním stole, si povíme níže.

 

 

 

 

 

 

 

  • Artyčok

Jsou víceleté rostliny připomínající bodlák, původem z jižní Evropy. Jejich listy, poupata a květiny jsou jedlé. Používají se do bylinných čajů.

  • Bezový květ

Černý bez se používají k výrobě sirupů, medu, octu, ale také si jej můžeme třeba usmažit v těstíčku.

  • Brutnák lékařský

V polovině léta kvetou jednoleté bylině modré květiny hvězdicového tvaru. Používají se hlavně v salátech a jako dekorace dortů, dezertů a cukroví. Má chuť připomínající okurku.

  • Denivka

Denivka je krásou svých květů velmi podobná liliím, její květy jsou však menší a jedlé. V kuchyni se dají využít všechny její části na hodně způsobů, například do salátů nebo jako součást přílohy k masu.

  • Fialka

Fialky se používají do salátů, v dezertech, sirupech či čajích. Krásně vyzdobí jakýkoliv pokrm, ale i nápoj třeba jako zamražená v kostce ledu. Každý druh má svoji specifickou chuť. 

  • Heřmánek

Všichni známe heřmánek. Podobá se sedmikrásce, ale má svoji nezaměnitelnou vůni. Používá se zejména jako součást bylinných čajů.

  • Chryzantéma

Víceletá kvetoucí rostlina, která roste od 50 až do 150 cm se používá nejčastěji do čajových směsí. Jedlé jsou všechny její části – květ, list i kořen a její použití je typické zejména v asijské kuchyni.

  • Ibišek

Tato květina je hojně používána v bylinných čajích, jako ozdoba salátu, ale také ji lze použít do likérů, džemů a sirupů.

  • Jasmín

Jasmín známe v kuchyni především jako čaj. Má intenzivní vůni a chuť a používá se k navození klidu.

  • Karafiát

Okvětní lístky karafiátu jsou překvapivě sladké. Mohou být použity do ovocných salátů, jako dekor dortů nebo je dokonce můžete smočit i ve víně.

  • Levandule

V dnešní době se použití levandule v kuchyni víc a víc rozšiřuje. Dříve známější jako ingredience v kosmetických produktech, dneska se vyrábí z levandule sirup a její esence se používá v pečení nebo do salátů v podobě oleje. Ale i jako ozdoba koktejlů zpříjemní nejednu party.

  • Měsíček lékařský

Měsíček obsahuje protizánětlivé látky. Může mít až pikantní chuť, je skvělým doplňkem k rýži, hodí se do polévky, omelety nebo je skvělý i v koláči.

  • Pampeliška

Tato jarní květina má výživné listy, obsahují mimo jiné velké množství draslíku. Pochutnáte si také na mladých nerozvitých květech, které mají sladkou až medovou příchuť. Můžete ji nakládat do vína, octa nebo z nich vyrobit sirup.

Je jich asi přes 100 druhů a používají se nejen v kuchyni ve všech částech světa. Patří mezi nejznámější jedlou ozdobu, která krásně vypadá i voní. Okvětní lístky fungují jako barevný doplněk do salátů, do ovocných sorbetů nebo jako dekorace ovocných drinků či součást koktejlů.

  • Sedmikráska

Patří do stejné čeledi jako slunečnice. Obsahují minerální látky a spoustu vitamínu C. Používá se k výrobě sirupů, do salátů a čajových směsí.

  • Šeřík

Šeřík krásně voní. Stejně jak voní, tak i chutná. Je možní jej použít do salátů nebo třeba i jogurtu.

  • Zavinutka podvojná

Také známá jako Monarda, běžně nazývaná včelí balzám, indiánská kopřiva či divoký bergamot. Zavinutka má chuť podobnou mátě a oreganu. Připravuje se z ní čaj a lisuje léčivý olej.

  • Zimolez

Zimolez připomíná chutí med a využívá se především do čajových směsí a salátů.

Opatrnost a rizika

Květiny mohou být jedlé v různých formách. Je však třeba si vždy zjistit, jaká odrůda či jaká část květiny se v kuchyni používá, zdali je bezpečné ji jíst v syrovém stavu nebo je potřeba ji tepelně upravit. Některé květiny či způsob jejich pěstování mohou vyvolat alergickou reakci. Proto i záleží, kde a jak květiny sklízíme či odkud se k nám dostali.

Pokud si najdete čas si o květině zjistit něco víc a začleníte ji do Vašeho běžného vaření a příprav, budete odměněni příjemným a méně tradičním zážitkem chuti, vůně a barevnosti na Vašem talíři nebo sklenici.

tyto květiny doručíme do 90 minut kamkoliv v ČR a SR

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

ALSTROMERIE + FREZIE

ALSTROMERIE + FREZIE

ČERVENÉ RŮŽE + 1 BÍLÁ

ČERVENÉ RŮŽE + 1 BÍLÁ
ks ? 0 Kč

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

QUEEN

QUEEN

BABY

BABY

SLOŽTE SI KYTICI RŮŽÍ

SLOŽTE SI KYTICI RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

KYTICE EUSTOMY

KYTICE EUSTOMY

KYTICE BÍLÝCH RŮŽÍ

KYTICE BÍLÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

FREZI

FREZI

RŮŽOVÉ RŮŽE

RŮŽOVÉ RŮŽE
ks ? 0 Kč

GOGI

GOGI

REBECA

REBECA

MADLA

MADLA

ČERVENÉ + ŽLUTÉ RŮŽE

ČERVENÉ + ŽLUTÉ RŮŽE
Růže
ks ? 0 Kč

BÍLÉ RŮŽE + 1 ČERVENÁ

BÍLÉ RŮŽE + 1 ČERVENÁ
Růže
ks ? 0 Kč

FREZIE + SANTINY

FREZIE + SANTINY

GANA

GANA

FREZIE + EUSTOMA

FREZIE + EUSTOMA

KOTI

KOTI

RUDY

RUDY

ALISA

ALISA

ORANŽOVÉ RŮŽE

ORANŽOVÉ RŮŽE
ks ? 0 Kč

DAFNE

DAFNE

ELISE

ELISE

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

HERMIONA

HERMIONA

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + PLYŠÁK

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + PLYŠÁK
ks ? 0 Kč

BEST

BEST

HAPPYS

HAPPYS

ZILI

ZILI

VANDA

VANDA
NEJLEPŠÍ

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO
ks ? 0 Kč

VINSY

VINSY

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + MERCI

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + MERCI
ks ? 0 Kč

KATRIN

KATRIN

REDS

REDS
ks ? 0 Kč

ALICE

ALICE
oblíbené

ESTER

ESTER

SIDI

SIDI

SMILE

SMILE

ORANGINAS

ORANGINAS

KVĚTINOVÝ KOŠ EUSTOM

KVĚTINOVÝ KOŠ EUSTOM

RORY

RORY

Mohlo by vás také zajímat

Popisek stránky a produktu

Sedm tipů pro ekologičtější svatební květiny

Sedm tipů pro ekologičtější svatební květiny

Jak více ekologicky využít svatební květiny

 

Svatební květinový průmysl je po celém světě velkým byznysem. Jenom v USA se běžně za jeden rok jedná o částku kolem 7 miliard dolarů, což znamená, že svatební květiny jsou neodmyslitelným svatebním prvkem. Bohužel, samotný ekonomický rozsah tohoto odvětví znamená, že ne všechny svatební květiny lze pěstovat, získávat a sbírat udržitelným způsobem. Pro ty, kteří se více zajímají o životní prostředí, však stále existuje spousta ekologicky šetrných možností.

Kdykoliv je to alespoň trochu možné, vždy hledáme ekologičtější řešení, zejména pokud jde o květiny pro události, jako jsou svatby. Pokud tedy chcete snížit svou ekologickou stopu při výběru a nákupu svatebních květin, zde je našich sedm tipů pro udržitelnější svatební květiny.

 

Číst celé
Ochrana rostlin před mrazem: Jak bezpečně chránit rostliny před mrazem

Ochrana rostlin před mrazem: Jak bezpečně chránit rostliny před mrazem

Jak ochránit rostliny v zimě

Většina zahradníků volí na svou zahradu květiny, keře a stromy, které na jejich zahradě můžou bez problémů přežít v běžném počasí. Ovšem s globálním oteplování a neustále většími teplotními extrémy, se může zdát výběr jednotlivých rostlin složitější, než kdy býval. Co však proto může zahradník udělat, když je počasí jiné než typické? Nečekané mrazy mohou krajinu a zahradu zdevastovat. Zároveň ale můžou zahrádkáře přimět k zamyšlení, jak rostliny ochránit před mrazem, ještě předtím než udeří. To se dostáváme k zásadní otázce, a to jaký je nejlepší způsob jak ochránit rostliny před mrazem? Na tuto otázku a mnohem víc si odpovíme právě v dnešním článku. Tak jdeme rovnou na to!

Číst celé
Co dělat s pohřebními květinami po pohřbu?

Co dělat s pohřebními květinami po pohřbu?

Jak využít pohřební květiny

V dnešním článku vám přinášíme několik smysluplných nápadů, jak znovu použít, darovat a zvěčnit pohřební květiny Květiny nás doprovázejí téměř u všech slavnostních okamžiků života – a to ať už při narození, na svatbě, výročí, narozeninách, promoci, nástupu do nového zaměstnání nebo odchodu ze starého. Samozřejmě se také objevují i na poslední oslavě konce života, tedy na pohřbu, kde jsou doslova nepostradatelnou součástí.

 

Číst celé