Zajímavosti o jedlých květinách

Co byste měli vědět o jedlých květinách

Všichni milujeme květiny zejména pro jejich krásu, barvu a vůni, která je zkrátka nezaměnitelná. Co ovšem když se řekne chuť spojená s květinami. Je to rozhodně něco, co by vás v první moment určitě nenapadlo. Trend jedlých květin ovšem začíná ovládat kuchyně po celém světě a začínáme je tak vídat na talíři mnohem častěji, a to nejen v Michelinských restauracích, ale také na talířů našich známých nebo obyčejných restaurací. Otázkou zůstává, co opravdu jedlé květiny dokážou přidat do samotných pokrmů? Je to pouze styl bez žádné hlubší podstaty nebo je to něco víc? Můžeme jíst květiny, které koupíme v květinářství nebo potřebujeme speciální? V dnešním článku vám přinášíme dokonalého průvodce jedlými květinami, včetně seznamu druhů, do kterého nemusíte mít strach se zakousnout.

 

Proč používat jedlé květiny?

Není to pouze o finálním vzhledu, naopak! Jedlé květiny dodávají jak sladkým, tak i slaným pokrmům barvu, chuť a strukturu. Mohou pozvednout vzhled těch nejobyčejnějších pokrmů jako je například sýrový talíř až po sofistikovanější svatební dorty, kterým dodají poslední špetku elegance. Nejde však jen o estetiku. S jedlými květinami by se mělo zacházet stejně jako s ostatními přísadami. Většina jedlých květin má tedy stejně výraznou chuť, která dokáže opravdu vylepšit a celkově pozměnit výslednou chuť pokrmu, a to jak sladkého, tak i slaného. Klíčové je vědět, jak si daná květina rozumí s ostatními ingrediencemi v pokrmu. Jakmile znáte jednotlivé chutě a vůně, můžete se pustit do samotného aranžování pokrmu pomocí květin.

 

Je bezpečné jíst květiny?

Ne všechny květiny jsou jedlé. U většiny jedlých květin se konzumují většinou pouze okvětní lístky, nikoliv celý stonek. A proto před samotným pěstováním květin do vaší kuchyně se ujistěte, že se jedná opravdu o jedlou květinu. Zde vám přinášíme několik hlavních tipů pro bezpečný výběr jedlých květin.

 

·         Mnoho květů vypadá velmi podobně, pokud si tedy nejste jistí identitou květu, který vám přistál na talíři, doporučujeme ho raději nekonzumovat. Jíst květiny byste měli pouze v moment, kdy jste si naprosto jistí, že se jedná o jedlý druh.

·         Pokud trpíte sennou rýmou nebo máte alergii na pyl, odstraňte tyčinky z květů před jejich konzumací.

·         Pokud se rozhodnete objednat jedlé květiny online, ujistěte se, že mají původ v renomované květinové firmě.

·         Pokud sklízíte své vlastní, pečlivě vypěstované jedlé květiny, vždy je před použitím důkladně umyjte! Vyhněte se také sběru květů poblíž silnice nebo na veřejných místech. V parcích a veřejných zahradách by se nejen květiny trhat neměly, hlavně je zde vysoká pravděpodobnost, že byly chemicky ošetřeny.

 

Jaké druhy květin jsou bezpečné ke konzumaci?

Možná vás překvapí, že existuje opravdu široká škála různých jedlých květin. Pokud se zamyslíte více, květiny se každý den používají při výrobě jídla a pití, které s velkou pravděpodobností pravidelně konzumujete. Ať už je to chmel, který je nepostradatelnou součástí piva, nebo například chryzantéma či levandule při výrobě výborných koláčů. Například levandule je opravdu nepostradatelnou ingrediencí ve francouzské kuchyni. Samotná příprava ibiškového čaje nebo bezových květů na lahodnou osvěžující letní limonádu dost napovídá o tom, že květiny jsme dost možná už někdy použili, aniž bychom si to uvědomili.

 

Jak chutnají květiny?

Květiny mají rozmanitou škálu příchutí, a proto některé doplňují určitá jídla lépe než jiné. Obecně platí, že většina jedlých květin chutná jako jemnější a delikátnější verze rostliny, z níž pochází. Například květy fenyklu chutnají jako anýz a květy česneku chutnají opravdu jako česnek nebo pór.

 

Můžu jíst květiny ze své zahrady?

Odpověď zní jednoznačně ano! Stačí pouze vědět, zda se jedná o jedlý druh. Pěstování jedlých květin je naopak ideální volbou, jelikož sami nejlépe víte, jak o květiny bylo postaráno a že nebyly ošetřeny pesticidy a dalšími chemikáliemi. Stačí je umístit mimo dosah vašich domácích mazlíčků, jelikož nechcete jíst květiny, které možná váš čtyřnohý miláček využil jako osobní záchod.

 

Na co myslet, pokud to s jedlými květy myslíte vážně:

·         Stejně jako u všeho, začněte postupně. Není nejlepší způsob se jeden den rozhodnout a druhý den měnit váš jídelníček na květinový. Všechny věci chtějí svůj čas a stejně tak je tomu i u jedlých květin.

·         Před každou konzumací květiny pečlivě omyjte. Pokud jsou špinavé více, použijte kartáček s jemnými štětinami.

·         Sbírejte květiny vždy z rána, abyste nasbíraly mladé květiny a pupeny. V této době mají květiny také nejvýraznější barvy a jejich chuť je intenzivnější. S poledním sluncem květy ztrácí jak barvu, tak i chuť.

·         Pokud chcete dosáhnout ve vašem pokrmu co nejintenzivnější chuti, natrhané květy byste měli zkonzumovat co nejrychleji. Pokud se vám to nedaří, můžete je uschovat na pár dnů do těsnící dózy v lednici. Do mrazáku uložte pouze povařené nebo luhované květy, jedině při tomto postupu z nich můžete vytěžit maximum.

 

Historie jedlých květin

Možná by se na první pohled mohlo zdát, že jde o zcela novodobý trend. Opak je ale pravdou! Květy využívali lidé v kuchyni již dlouhá staletí před námi, například staří Řekové si do vína s oblibou dávali fialové lístky, pro intenzivnější chuť. Římané naopak rádi do pokrmů využívali okvětní lístky růží a lidé v době Viktoriánské byli doslova posedlí drobnými květinami, které dodali každému jídlu zcela jiný šmrnc! Používali fialky, petrklíče a další krásné květy do jejich salátů a dalších jídel.

 

A co vy, zkusíte propašovat květiny do vaší kuchyně, nebo je to pro vás příliš extravagantní krok? Můžete zkusit nejprve zdobit drinky nebo ledové nápoje pomocí několika stonků či okvětních lístků a uvidíte, že si květiny v kuchyni opravdu zamilujete!

 

tyto květiny doručíme do 90 minut kamkoliv v ČR a SR

DOROTA

DOROTA

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽENKA

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽENKA

SLODY

SLODY

BARBARA

BARBARA

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SISIN

SISIN

POHŘEBNÍ VĚNEC 3

POHŘEBNÍ VĚNEC 3

KARIN

KARIN
ks ? 0 Kč

ELISE

ELISE

SMUTEČNÍ KYTICE 2

SMUTEČNÍ KYTICE 2

POHŘEBNÍ VĚNEC 5

POHŘEBNÍ VĚNEC 5

SMUTEČNÍ KYTICE 3

SMUTEČNÍ KYTICE 3

KARLA

KARLA
Neprodejné

TAMA

TAMA

CINDY

CINDY

SMUTEČNÍ KYTICE 4

SMUTEČNÍ KYTICE 4

ELOIS

ELOIS

SMUTEČNÍ KYTICE 5

SMUTEČNÍ KYTICE 5

ELZA

ELZA

POHŘEBNÍ VĚNEC 8

POHŘEBNÍ VĚNEC 8

LEONA

LEONA

100 RŮŽÍ

100 RŮŽÍ

SMUTEČNÍ KYTICE 6

SMUTEČNÍ KYTICE  6

HANDI

HANDI

SMUTEČNÍ KYTICE 25

SMUTEČNÍ KYTICE 25

POHŘEBNÍ VĚNEC 9

POHŘEBNÍ VĚNEC 9

NIKOLETA

NIKOLETA

BABY

BABY

POHŘEBNÍ VĚNEC 10

POHŘEBNÍ VĚNEC 10

RULI

RULI

EUSTY

EUSTY

MONIKA

MONIKA

LIEN

LIEN

SMUTEČNÍ KYTICE 8

SMUTEČNÍ KYTICE 8

MATYLDA

MATYLDA

POHŘEBNÍ VĚNEC 12

POHŘEBNÍ VĚNEC 12

RONY

RONY

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽÍHANÝCH RŮŽÍ
ks ? 0 Kč

ORANŽOVÉ RŮŽE

ORANŽOVÉ RŮŽE
ks ? 0 Kč

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO

KYTICE ČERVENÝCH RŮŽÍ + RAFFAELLO
ks ? 0 Kč

LEJLA

LEJLA

KLAUDIE

KLAUDIE

SMUTEČNÍ KYTICE 9

SMUTEČNÍ KYTICE 9

Mohlo by vás také zajímat

Popisek stránky a produktu

Jak pěstovat, usušit a následně použít v kuchyni voňavé oregáno

Jak pěstovat, usušit a následně použít v kuchyni voňavé oregáno

Pěstování a další využití oregána

Oregáno patří rozhodně k nejpoužívanějším a nejuznávanějším bylinkám, které se u vás v kuchyni mohou objevit. Minimálně pro Italy představuje oregáno téměř národní bylinku! No vážně, dokážete si představit pizzový základ bez oregana? My rozhodně ne! Oregáno má také mnoho výhod, velmi snadno se pěstuje a dodává nezaměnitelnou chuť každému pokrmu. Je skvělé jak jako čerstvá bylinka, tak i ve své sušené formě, ve kterého můžete dlouho skladovat a mít ho pravidelně po ruce v kuchyni kdykoliv bude třeba. Pojďte se společně v dnešním článku dozvědět něco více o této kouzelné bylince, která doslova dokáže vyzdvihnut každé, nejen italské jídlo.

Číst celé
Zimní květiny: Jak překonat zimní chmury pomocí květin

Zimní květiny: Jak překonat zimní chmury pomocí květin

Jak na zimní chmury pomocí květin

Od řezaných květin až po květiny v květináči. V našem seriálu, který se věnuje různorodým druhům květin se dozvíte vše od tipů pro péči o čerstvé květiny až po symboliku a význam květin. V dnešním článku si prozradíme, proč zimní květiny pomáhají povzbudit naši morálku a motivaci zkrášlit domov během pochmurnějších kalendářních měsíců.

 

Číst celé
Květiny a jejich jedinečné vůně

Květiny a jejich jedinečné vůně

Jaké jsou vůně jednotlivých květin

Objevte tajemství ukrývající se za květinovou vůní. Mnoho květin je uznáváno pouze pro jejich krásu což je obrovská škoda, jelikož jejich potenciál sahá mnohem dál. Například leckdy vůně dokáže porazit samotnou krásu květin. Představte si, že vám někdo zaváže oči a nechá vás přičichnout k různým květinám. Byli byste schopni identifikovat některé známé květinové vůně nebo byste se cítili skutečně ztraceni? V dnešním článku vám představíme květiny, které jsou známé nejen pro svou krásu, ale také pro svou vůni, která je působivým indikátorem, který by vás mohl zaujmout. Nahlédneme jak na tradiční květiny, které všichni známe, ale zmíníme také další druhy, které tolik známé nejsou.

Číst celé